Domácí hospicová péče funguje spolehlivě už přes 20 let a není třeba za ni připlácet

V posledních dnech se v tisku i na internetu (např. aktuálně.cz, Hospodářské noviny) dočítá česká veřejnost o špatně nastavených podmínkách financování hospicové péče poskytované v domácím prostředí a o nemožnosti doprovázet umírajícího pacienta více než 30 dní. „Rádi bychom uvedli věci na pravou míru. Domácí hospicová péče je poskytovaná už přes 20 let, a to Charitou Česká republika. Navíc je hrazena z veřejného zdravotního pojištění a žádné časové lhůty ji neomezují,“ vysvětluje Ludmila Kučerová, koordinátorka zdravotních aktivit Charity ČR.

Charita se stala oficiálním partnerem Národní potravinové sbírky

Charita Česká republika, platforma Byznys pro společnost, Česká federace potravinových bank, NADĚJE a Armáda spásy ve čtvrtek 22. června podepsaly Memorandum o spolupráci v rámci příprav a realizace Národní potravinové sbírky 2017. Tímto aktem byly oficiálně zahájeny přípravy jejího letošního 5. ročníku, který se uskuteční 11. listopadu 2017.

Dluhové pasti: náš společný problém

Charita ČR uspořádala 11. května v pražském Evropském domě mezinárodní odbornou konferenci nazvanou „Odstraňme dluhové pasti! Opatření proti předlužení napříč Evropou“, aby opětovně upozornila na problém předlužování jednotlivců a dluhových pastí. Konference se kromě českých řečníků zúčastnili zástupci neziskových organizací z Polska, Litvy, Lotyšska a Německa.

Charita pro Ukrajinu

Charita Česká republika společně s dalšími Charitami vyhlásila v únoru 2014 sbírku na pomoc obětem nepokojů na Majdanu. Sbírku následně rozšířila na pomoc lidem zasažených ozbrojeným konfliktem na východu Ukrajiny.

Kde ve světě pomáhá česká církev

Pomocí jednoduché aplikace https://www.cirkev.cz/cs/kde-ve-svete-pomaha-ceska-cirkev představujeme projekty, v nichž česká katolická církev pomáhá lidem po celém světě. Na jednom místě si tak můžete udělat přehled o aktivitách Papežských misijních děl, Charity ČR, Likvidace lepry či jednotlivých řádů a řeholních společenství. Jedná se o projekty rozvojové, humanitární, sociální, školské a další.

Výtěžek letošní Tříkrálové sbírky překonal 100 milionů korun. Děkujeme!

Obsah všech kolednických pokladniček Tříkrálové sbírky 2017 je úředně sečten. Výsledná částka koledy činí obdivuhodných 99,2 milionů Kč, spolu s DMS pak výnos poprvé překročil hodnotu sta milionů korun. To je o téměř 3 miliony více než loni. Výnos sbírky tradičně pomůže v České republice lidem v sociální nouzi, rodinám s dětmi v tísni, lidem s postižením či vážně nemocným, seniorům a dalším ohroženým skupinám obyvatel.

Poděkování českých a moravských biskupů

Poděkování tříkrálovým organizátorům, koordinátorům, koledníkům, rodičům i dárcům přichází také z České biskupské konference. „Děkujeme za to, že prošlapáváte cestu,“ píší čeští a moravští biskupové. S potěšením zveřejňujeme poselství, které přinesl portál církev.cz.

Biskup plzeňský Mons. Tomáš Holub v Plzeň TV

Mons. Tomáš Holub, biskup plzeňský byl hostem regionální televize Plzeň TV. Podívejte se na video.

České stříbro

Dvanáct metrů vysoké otáčivé kolo s portréty 12 českých žen dominuje v těchto dnech pražskému Jungmannovu náměstí. Výstavní projekt nazvaný České stříbro tvoří velkoformátové portréty od fotografa Karla Cudlína. Zachytil na nich ženské osobnosti, jejichž životy jsou spojeny s osobní statečností a morální integritou.
Jednou z nich je i Anna Srbová z Městské charity Plzeň. Prohlédněte si video.

Udělejme Vánoce o jeden úsměv šťastnější!

Matky s dětmi v nouzi v azylových domech prožijí o kapku hezčí svátky. Z každého zakoupeného balení 12 kusů sycených nápojů značek Coca-Cola, Fanta nebo Sprite v půllitrové lahvi poputuje od příštího týdne 12 Kč (bez DPH) na pomoc matkám s dětmi v nouzi. Charitní azylové domy budou moci díky tomuto daru nakoupit v předvánočním čase například potraviny, nápoje, hygienické potřeby, potřeby do domácnosti či lůžkoviny, a to přesně podle svých aktuálních potřeb.