Světový den chudých

V neděli 18. listopadu si připomeneme Světový den chudých, který vyhlásil papež František v roce 2016. První Světový den chudých se konal 19. listopadu 2017. Papež skrze novou tradici vybízí věřící k aktivní a konkrétní solidaritě s chudými. Protože chudoba je podle Františka srdcem evangelia.

Slavíme 25 let

1. listopadu 1993 byla oficiálně založena Diecézní charita Plzeň. Biskup František Radkovský podepsal zřizovací dekret a Charita vstoupila nesmělými krůčky na scénu sociálních služeb. Od té doby se mnohé změnilo.

Rozhovor Jiřího Lodra v rozhlase

Ředitel Diecézní charity Plzeň Jiří Lodr byl hostem Českého rozhlasu Plzeň. Rozhovor si vyslechnětě zde:

Zájezd seniorů díky Karlovarskému kraji

Dne 22. září 2018 se konal zájezd pro Klub seniorů na Domažlicko, který byl  financován z dotace Karlovarského kraje ve výši 10 000 Kč.

Senioři navštívili hrad a zámek v Horšovském Týně, dále muzeum v Klenčí pod Čerchovem a kostel v Trhanově. Zájezdu se zúčastnilo celkem 41 seniorů, z toho 1 s průkazem ZTPP/P + doprovod.

Dotace tak pomohla aktivizaci Klubu seniorů při FCH Mariánské Lázně, kteří  pomáhají v dobročinných aktivitách a tento zájezd byl i poděkováním Karlovarskému kraji za jejich službu.

Moc děkujeme Karlovarskému kraji za tuto finanční pomoc.

logo KK

Charita na pouti v Teplé

15. září se uskuteční v klášteře v Teplé tradiční diecézní pouť. Letošní program je přizpůsoben 25. výročí založení Diecéze plzeňské. Diecézní charita Plzeň jako jedna ze zřizovaných organizací biskupstvím zde bude prezentovat své služby. Rovněž výrobky klientů ze sociálně terapeutických dílen v Domažlicích, Rokycanech a výrobky klientů ze stacionáře pro postižené Alzheimerovou chorobou v Karlových Varech.

Podrobný program pouti zde: Diecézní pouť v Teplé

Rozlišujme neziskovky a "neziskovky"

Tisková zpráva unie zaměstnavatelů

Ohrazujeme se proti zkresleným a nesprávným závěrům a názorům části veřejnosti, a to i některých politiků, na neziskové organizace, a tím na celkový neziskový sektor v ČR.

V posledních dnech probíhá rozsáhlá diskuze nad omezením státních dotací neziskovému sektoru, který je považován některými významnými veřejnými činiteli za nežádoucí a nepotřebný.

Snížení dotací státu v sociální oblasti ohrozí životy lidí

145 tisícům, tolika lidem pomohla v loňském roce v naší zemi Charita Česká republika. Jako největší nestátní poskytovatel sociálních a zdravotních služeb v Česku proto považujeme za důležité upozornit v souvislosti s debatou o financování neziskových organizací, že jakékoli snížení dotací v sociální oblasti ohrozí životy lidí. A dodáváme, že dotace je naopak potřeba zvyšovat, protože celá sociální oblast je dlouhodobě podfinancovaná.

Vlna veder ohrožuje seniory. Charita aktivovala krizový plán pro horké dny

Hodně pijte a nechoďte na slunce. Tak zní doporučení Charity pro všechny a pro seniory zvlášť. Vlna veder, která zasáhla naši republiku, totiž představuje nebezpečí zejména pro seniory a chronicky nemocné. Pro jejich organismus znamená horko velkou zátěž a při nedostatečné konzumaci tekutin snadno kolabují. Charita Česká republika aktivovala plán pro horké dny, seniory v terénu i ve svých zařízeních vybízí k dodržování pitného režimu, mění jídelníček a ochlazuje jejich prostředí všemi dostupnými prostředky.

Sečteno! Tříkrálová sbírka překonala loňský rekord. Děkujeme dárcům za štědrost!

112 260 037 korun. Tolik se letos vybralo do pokladniček Tříkrálové sbírky. Celkem 22 767 jich místní charity pod úředním dozorem rozpečetily a peníze z nich sečetly. Koledníci v přestrojení za tři krále vybírali peníze prvních čtrnáct dní v lednu. Charita Česká republika teď děkuje všem, kteří s láskou přispívají na pomoc potřebným.

Ohlédnutí za Tříkrálovou sbírkou v Plzeňské diecézi

Výtěžek Tříkrálové sbírky 2018 v Plzeňské diecézi je z dosavadních 17. ročníků rekordní. Vykoledováno bylo 5 034 958 Kč Kč, což je o 626 963 Kč více než loni.